TECHNIK WETERYNARII
Cykl kształcenia
Nauka trwa 2 lata (4 semestry). Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym, dwa razy w miesiącu w piątki i soboty.
W trakcie nauki zdają Państwo egzamin organizowany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną z następujących kwalifikacji:
Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt (R.9. ) – po II sem. nauki
Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu usług weterynaryjnych (R.10.) – po III sem. nauki
Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej (R.11.) – po IV sem. nauki
Charakterystyka zawodu
Zawód Technik Weterynarii przygotowuje do pracy w lecznicach weterynaryjnych, zakładach przetwórstwa spożywczego, fermach przemysłowych, zakładach hodowli zwierząt, w weterynaryjnej inspekcji sanitarnej, w nadzorze sanitarno-weterynaryjnym, stacjach hodowli i unasieniania zwierząt oraz umożliwia samodzielnie prowadzić gospodarstwo rolnicze.
Plan nauczania:
| PRZEDMIOTY W KSZTAŁCENIU TEORETYCZNYM | PRZEDMIOTY W KSZTAŁCENIU PRAKTYCZNYM |
| • Podstawy przedsiębiorczości -tylko dla tych słuchaczy , którzy nie uczyli się tego przedmiotu na niższym szczeblu kształcenia | • Analityka weterynaryjna |
| • Inseminacja | • Kontrola i nadzór weterynaryjny |
| • Działalność gospodarcza w weterynarii | • Anatomia i fizjologia zwierząt w praktyce |
| • Język obcy w weterynarii | • Prowadzenie produkcji zwierzęcej i usług inseminacyjnych |
| • Przepisy ruchu drogowego | • Zabiegi weterynaryjne |
| • Anatomia i fizjologia zwierząt | |
| • Chów i hodowla zwierząt | |
| • Diagnostyka weterynaryjna | |
| • Choroby zwierząt | |
| • Pielęgnacja zwierząt | |
| • Administracja weterynaryjna | |
| • Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa | |
WPISOWE 0 ZŁ I CZESNE 150 ZŁ miesięcznie
PRAKTYKI
SZKOŁA POMAGA SŁUCHACZOM W ZNALEZIENIU MIEJSCA NA ODBYWANIE PRAKTYK – SZKOŁA MA PODPISANE UMOWY Z LECZNICAMI DLA ZWIERZĄT NA TERENIE POWIATU PRUSZKOWSKIEGO I GRODZISKIEGO, INSEMINATOREM ORAZ RZEŻNIĄ
( W CELU NAUKI BADANIA MIĘSA)